Selecteer een pagina

Op zaterdag 23 september zijn er, in het kader van Wereld Alzheimer Dag, een aantal testritten uitgevoerd door Fietsmaatjes Nuenen in samenwerking met de LEVgroep.

Tijdens deze testritten hebben zeven mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kennis gemaakt met Fietsmaatjes Nuenen.

Allen hebben genoten van een mooie fietstocht door de omgeving van Nuenen en van een gezellige koffiepauze in Son. De deelnemers hebben waren zeer tevreden en onze nieuwe gasten gaan binnenkort weer op pad met Fietsmaatjes Nuenen.

Twee van onze vrijwilligers hebben geschreven over hun ervaringen die dag en die willen we u niet onthouden.

Onderstaand het berichtje van Maria Beks, een van onze 130 vrijwilligers.

Het zou een proefritje zijn, een kennismakingstocht met Fietsmaatjes voor mensen die belast zijn met dementie. Vier gasten hebben zich aangemeld en evenzoveel vrijwilligers. Een enkele gast wordt begeleid door zijn partner, zo’n nieuwe ervaring is ook wel spannend. Vanaf het kantoor van de Lev-groep zullen we vertrekken. Als alle gasten veilig op de fiets zitten vertrekt een lint van 4 duo-fietsen richting Broekdijk. De gasten zijn in blijde afwachting van wat er komen gaat. Het is droog, er staat wel een straffe, wat frisse wind. De bestemming is een locatie in Son waar we zullen gaan koffiedrinken. Eikels knarsen onder de wielen, de bladeren aan de bomen laten hun eerste voorzichtige kleurenpracht zien. Kortom de herfst is alom aanwezig. Met respect en vriendelijkheid van andere weggebruikers krijgt de groep voorrang bij het oversteken van wegen en kruisingen. Op de fiets ontstaan gesprekken, elke gast heeft zo zijn eigen verhaal. Zo rijdend op de fiets is er alle ruimte, tijd en een luisterend oor. Even niet dezelfde kamer met uitzicht op de tuin of balkon. Fietsen langs bomen, graslanden, de molen met zijn draaiende wieken, het prachtige Dommeldal. Wat in vroeger jaren zo van alle dag was, wordt door de gasten nu ervaren als een feest… een feest van herkenning. Een van de gasten is 50 jaar getrouwd. Het gouden bruidspaar verrast de groep met een heerlijke kop koffie. Spontaan wordt het felicitatie lied ingezet door de groep. Zo wordt dit feestje nog meer feest. Mijn gast maakt onderweg wel twintig foto’s. Een groep Lakenvelders in de wei, kalfjes drinkend bij de moeder, het wordt allemaal vastgelegd. Bij terugkomst zien wangen roodgekleurd, ogen glinsteren. Eensgezind klinkt een welgemeend “dankjewel”, dank je dat jullie tijd namen om met ons te gaan fietsen. Als vrijwilliger voel je dankbaarheid dat je zo betekenisvol kan zijn voor de medemens die de “herfst” wel van heel van nabij ervaart. Het doel van Fietsmaatjes is bereikt. We maakten een zeer geslaagde kennismakingstocht. Dit smaakt naar meer!

Onze vrijwilligers Paul van de Poel schreef het volgende:

Stichting Fietsmaatjes is een prachtig initiatief. Een hele organisatie is opgetuigd om mensen die dat niet meer alleen en zelfstandig kunnen, toch te laten fietsen. Een lange lijst gasten en vrijwilligers, coördinatoren, kundige fietsenmakers, werkplaats, plansysteem, en slimme mensen die weten hoe je aan sponsorgelden kunt komen – die fietsen zijn knap duur. Het zijn e-bikes. Anders dan op een tandem, zit je bij duofietsen naast elkaar. De gast kan meefietsen, maar hoeft dat niet. Ik heb geen vast fietsmaatje, ik ben een soort vliegende kiep: nu eens die, dan weer die.

De omgeving is mooi; welke kant je ook op gaat, er is altijd wel een mooie route (met terras). Het gaat veel gasten duidelijk niet alleen om het fietsen en buiten zijn: ze kletsen je graag de oren van de kop. Gezellig. Zo ben ik op mijn oude dag toch nog een sociale multitasker geworden: tegelijk fietsen, opletten, luisteren, antwoorden. En doelbewust vergeten wat je zoal allemaal te horen krijgt.

Het bestuur van de stichting Fietsmaaatjes Nuenen gaat, in samenwerking met de LEVgroep, in het voorjaar van 2024 wederom testritten organiseren.

Heeft u interesse voor een individuele testrit, dan kunt u zich melden via deze website of bellen met onze secretaris Huib Hardeman, 06 – 22 77 65 95.

Ga naar de inhoud