Selecteer een pagina

Op 24 april was er een vrijwilligersbijeenkomst waar veel fietsmaatjes bij aanwezig waren. Er werd een update gegeven over onder andere het aantal vrijwilligers en gasten, het aantal ritten, ontwikkelingen Fietsmaatjes Brabant, de spiksplinternieuwe duofiets 7 en wat er allemaal op en aan zit, wist je datjes en in de groepjes werden ervaringen uitgewisseld en de rol van de coördinators besproken.

Ook was er aandacht voor gasten met dementie. Wilma van Nistelrooij van Jo van Lenthof gaf tips hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook fietsmaatje Femke Arts deelde haar ervaringen.

Fietsmaatjes gezocht voor mensen met dementie

Nuenen is een sterk vergrijzende gemeente. We hebben een wachtlijst voor mensen met dementie die willen fietsen. Dus houd u van buiten zijn en kunt u goed fietsen en wilt u iemand anders hier ook van laten genieten? Meld je dan aan via onze website!

Tips voor mensen met dementie

 1. Mensen met dementie worden gevoelsmensen
  Mensen reageren daarom soms spontaan, impulsief en intuïtief en ondoordacht. Ze zijn vaak een open boek, je ziet snel hoe iemand zich voelt.
 2. Zorg voor een veilige, herkenbare omgeving
  Voorkom haast, dwang en geluiden die niet nodig zijn. Maak oogcontact en benader mensen met dementie vriendelijk. Bekijk goed hoe iemand zich voelt.
 3. Doseren van prikkels is belangrijk
  Mensen met dementie kunnen niet veel prikkels tegelijkertijd verwerken. Maar ze hebben wel prikkels nodig. Zoek per persoon naar de juiste balans.
 4. Voorkom dat mensen met dementie falen
  Hierdoor kunnen ze onrustig en boos worden. Zorg ervoor dat niet overvraagd worden. Reageer en beweeg daarom rustig. Gebruik korte zinnen en stel 1 vraag tegelijk. Vraag bijvoorbeeld, heb je lekker gegeten in plaats van wat heb je gegeten.
 5. De herinneringen van recente gebeurtenissen verdwijnen als eerste.
  Liedjes en geuren kunnen herinneringen oproepen en zo kan het verleden opnieuw te leven komen.
 6. Een gebaar zegt meer dan woorden
  Alleen iets zeggen is niet voldoende. Doe dingen voor met een gebaar, bijvoorbeeld een drinkgebaar. Of laat een kopje koffie zien als je koffie gaat drinken.
 7. Sommige mensen met dementie hebben geen rem op impulsen en emoties
  Ze weten zich niet altijd te gedragen zoals het bij de gelegenheid past.
 8. Dag- en nachtritme verandert
  Het beschadigd brein moet hard werken en heeft daarom veel rust nodig. Een diepe slaap van 4 tot 6 uur is voldoende. Korte dutmomentjes van 10 minuten overdag hebben geen invloed op de nachtrust. Deze dutjes zijn wel belangrijk.
Ga naar de inhoud